Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ενεργειακή καλλιέργεια Paulownia

Το Paulownia έχει κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα δέντρα. Είναι Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δέντρο στην Γη , το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα από τον πρώτο μόλις χρόνο και σε 8 με 10 χρόνια μπορεί να παράγει μέχρι 1 κυβικό μέτρο ξυλείας! Όταν γίνει η συγκομιδή, ένα νέο δέντρο μεγαλώνει από το κολόβωμα και χρησιμοποιεί την ίδιο ριζικό σύστημα. Από το ίδιο κούτσουρο μπορεί να αυξηθούν εκ νέου 7-10 πλήρους μεγέθους δέντρα. Αντέxει  σε θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικά ξύλου

Είναι πολύ ελαφρύ 300 κιλά ανά κυβικό μέτρο περίπου αλλά και εξαιρετικά γερό ξύλο. Στους αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους του αέρα που περιέχονται στο ξύλο οφείλετε η ελαφρότητά του όπως και θερμομονωτική και ηχομονωτική ιδιότητα που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο ξύλο. Χρησιμοποιείτε σε εφαρμογές όπου η θερμομόνωση, η ηχομόνωση και το βάρος είναι σημαντικό στοιχείο όπως για θαλάσσιες κατασκευές, στην κατασκευή αεροσκαφών, σε φορτηγά, τρένα και γενικότερα για το εσωτερικό οχημάτων όπου το μειωμένο βάρος σημαίνει οικονομία στα καύσιμα.
Είναι ένα όμορφο ανοιχτόχρωμο ξύλο (μεταξένιο λείο φινίρισμα) χωρίς ρόζους, με μεγάλη αντοχή, ανθεκτικό στη στρέβλωση και την παραμόρφωση. Μπορεί να δουλευτεί εύκολα αφού συγκρατεί καρφιά και βίδες. Έχει πολλές εφαρμογές στις κατασκευές και χρησιμοποιείτε για καλούπια, ντουλάπες, καπλαμάδες και έπιπλα. Είναι ιδανικό για ξυλογλυπτική.
Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, δεν απορροφά εύκολα νερό και μετά την κοπή του δεν χρειάζεται κλίβανο, αφού στεγνώνει σε μόλις ένα μήνα. Με οποιονδήποτε τρόπο γίνει η ξήρανση είτε με κλίβανο (σε μια μέρα με υγρασία κάτω από 12%) είτε με φυσικό τρόπο το ξύλο δεν στρεβλώνει.
Η υψηλή περιεκτικότητα του ξύλου σε τανίνη το κάνει ανθεκτικό στην εισβολή εντόμων, ξυλοφάγων και τερμιτών.
Έχει υψηλή αντοχή στη φωτιά, με θερμοκρασία ανάφλεξης 420 με 430 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το μέσο όρο των σκληρών ξύλων που είναι 220 έως 225 βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικά φύλλων - ανθέων
    Τα φύλλα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος ( 75 εκατοστά) και έχουν σχήμα καρδιάς.
Τα φύλλα ενός ενήλικου δέντρου σε διάστημα ενός χρόνου απορροφούν 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και ελευθερώνουν 6 κιλά οξυγόνου! Στην κίνα φτιάχνουν αφέψημα από τα φύλλα Paulownia  όπου τα χρησιμοποιούν για τον τυφοειδή πυρετό και να θεραπεύσει πρησμένους αστραγάλους. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (κοντά σε αυτή του τριφυλλιού) και είναι κατάλληλο για ζωοτροφές, για βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα, κουνέλια, με ένα πρωτεϊνικό επίπεδο του 20% με 60% πεπτικότητα.
    Αρωματικά άνθη ροζ- μωβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας ανοίγουν την άνοιξη και είναι εντυπωσιακά!

Η ευωδία των ανθών έλκει τις μέλισσες όπου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Χρησιμοποιούνται ακόμα για παραγωγή αρωμάτων και καλλυντικών. Στην κίνα τα άνθη τα χρησιμοποιούν για την θεραπεία ασθενειών όπως βρογχίτιδα, πεπτικό σύστημα, και το συκώτι.

Καλλιέργεια
Για να επιτευχθεί μέγιστη απόδοση στην καλλιέργεια θα πρέπει να παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον στα δέντρα Paulownia.
    Το Paulownia (ανάλογα με το είδος) μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών ζωνών με θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου. Μέγιστη απόδοση έχει σε περιοχές με ζεστό εύκρατο και τροπικό κλίμα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που θέλει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια τις ανάπτυξής του. Σε περιοχές με βαρύ παρατεταμένο χειμώνα το δέντρο μπορεί να αντέξει αλλά μειώνεται η ανάπτυξη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1200 μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του είναι ο δυνατός άνεμος από τον οποίο πρέπει να προφυλάξουμε το δέντρο τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιώντας πασσάλους και να μην ποτίζουμε τις μέρες με πολύ αέρα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού το Paulownia έχει δυνατότητα για μέγιστη απόδοση.
Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δέντρου. To Paulownia αποδίδει καλύτερα σε βαθιά καλά στραγγιζόμενο έδαφος (ph 5 – 7) με καλό αερισμό. Είναι καλό να υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος που βοηθούν την ανάπτυξη του δέντρου, σε διαφορετική περίπτωση κάνουμε χρήση λιπασμάτων.
Είναι απαραίτητο το πάχος του επιφανειακού στρώματος του εδάφους να είναι τουλάχιστον 1,5 μ. Πέτρες, μακάρι και πιο μεγάλες δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί κάτω από το δέντρο να μην υπάρχει βραχώδης πλάκα σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό θα σταματούσε την ανάπτυξή του.
Η Παουλόβνια δεν ανέχεται όξινα εδάφη, το pH πρέπει να έχει βαθμό πάνω από 5,5.
Μέχρι το δέντρο να αποκτήσει μεγάλο ριζικό σύστημα (μετά την πάροδο 3 χρόνων από την φύτευση), ώστε να βρίσκει μόνο του το νερό που χρειάζεται πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η άρδευση κατά μέσο όρο τους καλοκαιρινούς μήνες ξηρασίας απαιτεί 30 έως 40 λίτρα νερό ανά δέντρο την ημέρα.
Η Παουλόβνια δεν ανέχεται υψηλά υπεδαφικά ύδατα. Αυτά πρέπει να έχουν στάθμη όχι παραπάνω από 1,5μ    

Η Παουλόβνια ευδοκιμεί καλά έως τα 300-500 μέτρα υψόμετρο. Το κρύο σε πιο ψηλό επίπεδο δεν είναι πρόβλημα για το Tomentosa και όλα τα ανθεκτικά στο κρύο υβρίδια. Πρέπει να έχετε υπόψη, ότι όσο η καλλιέργεια είναι πιο ψηλά, είναι πιο σύντομη η περίοδος βλάστησης της Παουλόβνιας, δηλαδή το μεγάλωμα είναι μικρότερο.                                                                                                Έχει φυτευτεί Παουλόβνια και σε 1200 μέτρα – πράγματι μεγαλώνει αρκετά πιο αργά. Δώστε ειδική σημασία και στο γεγονός, ότι όπου έχει κωνοφόρα δέντρα, το έδαφος συνήθως είναι όξινο.
Στα πρώτα 2-3 χρόνια από την ανάπτυξη, ο δυνατός άνεμος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην Παουλόβνια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όπως σπάσιμο και κλίση του κορμού, έτσι και σκίσιμο των φύλλων – ζημιές, τις οποίες το δεντράκι ξεπερνάει, αλλά φυσικά επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Η Παουλόβνια μεγαλώνει αρκετά πιο γρήγορα σε προστατευμένες από δυνατούς ανέμους περιοχές.
Η φύτευση ξεκινά μετά τον τελευταίο παγετό, αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου ( τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλύτερα να τους αποφεύγουμε) και μετά την φυλλοβολία το Φθινόπωρο, μέχρι και πριν τον Χειμώνα όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5 βαθμούς κελσίου.

Το χωράφι μας πριν κάνουμε το σχεδιασμό φύτευσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρό, να οργωθεί και να καθαριστεί από χόρτα. Αν κάνουμε χρήση ζιζανιοκτόνου θα πρέπει να περάσουν 6 με 8 εβδομάδες πριν φυτέψουμε τα δέντρα μας ώστε να έχουν φύγει εντελώς και τα τελευταία υπολείμματα από το χώμα.
Ο σχεδιασμός της φύτευσης εξαρτάτε από την χρήση της καλλιέργειας που θα κάνουμε. Για να παράγουμε τεχνικό ξύλο πρέπει να περάσουν 8 με 10 χρόνια και το δέντρο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα σχέδιο φύτευσης 4Χ4μ ή4Χ5μ ή 5Χ5μ.Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε δηλαδή 62 ή 50 ή 40 δέντρα. Για την παραγωγή βιομάζας η κοπή των δέντρων γίνετε κάθε 2 με 3 χρόνια και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2Χ1μ ή 2Χ2μ ή 2Χ3μ σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε αντίστοιχα 500 ή 250 ή 166 δέντρα ανά στρέμμα.
Οι τρύπες που θα σκάψουμε πρέπει να έχουν βάθος από 0,60 έως 1 μέτρο και 60 εκατοστά περίπου διάμετρο.
Ανακατέψετε   200ml υπερφοσφωρικό λίπασμα. (Р2О5) μαζί με 100ml σύνθετο λίπασμα αζώτου: φώσφορος: κάλιο - (N:P:K) 15:15:15.με μέρος του σκαμμένου χώματος. Βάλετε μέσα στη τρύπα το ανακατεμένο με τα λιπάσματα χώμα, ώσπου αυτή αποκτήσει βάθος 30/40cm. Τοποθετήσετε το φυτό ή τη ρίζα στη τρύπα βάζοντας το υπόλοιπο χώμα. Έτσι εξασφαλίζεται μαλακό και θρεπτικό στρώμα, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των νέων ριζών.
Όταν φυτεύετε (φυντάνια) γυμνόριζα φυτά προσέχετε αυτά να μη προεξέχουν περισσότερο από 5/10cm του εδάφους.
Όταν φυτεύετε έτοιμα φυτά ποτίσετε αμέσως με 10/20 λίτρα νερού.
Σε περίπτωση, ότι θα καλλιεργείται για παραγωγή ξυλείας, χρειαζόμαστε ψηλούς, ίσιους κορμούς κατά τη διάρκεια της πρώτης εποχής από την καλλιέργεια.

Αποδόσεις δασικών και πολυετών ενεργειακών καλλιεργειών
Στον πίνακα παρακάτω βλέπουμε τις αποδόσεις δασικών και πολυετών ενεργειακών καλλιεργειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων
Ενεργειακή καλλιέργεια
Θερμογόνος δύναμη (ckal/kg)
Αποδόσεις σε ξηρή βιομάζα (τόνοι/στρ./έτος)
Παουλόβνια
4500
3,8 – 5,0
Ευκάλυπτος
4520
1,8 – 3,0
Ψευδακακία
4600
0,3 – 1,4
Καλάμι
4420
2,0 – 3,0
Λεύκα
4020
2,2 – 3,8
Αγριαγκινάρα
3450
1,7 – 3,3
Μίσχανθος
4110
0,8 – 3,0
Switchgrass
4140
2,0 – 2,6

Η ανάπτυξη του δέντρου σε ένα χρόνο
Ιούνιος 2012
Ένα μήνα μετά την φύτευση με ύψος περίπου ενάμιση μέτρο.

Σεπτέμβριος 2012
4,6 μέτρα ύψος και 7 εκατοστά διάμετρο κορμού

Ιανουάριος 2013

Το δέντρο έχει 5 μέτρα ύψος και 9 περίπου εκατοστά διάμετρο κορμού

Απρίλιος 2013
Τα πρώτα άνθη του δέντρου είναι πραγματικά πολύ όμορφα
Διάμετρος κορμού 10 + εκατοστά!

Όταν το Paulownia καλλιεργείται για βιομάζα (ενεργειακή καλλιέργεια ), στο σχέδιο φύτευσης έχουμε μικρότερες αποστάσεις δέντρου από δέντρο και σειράς από σειρά. Ο βασικός λόγος που φυτεύουμε περισσότερα δέντρα ανά στρέμμα είναι για μεγαλύτερη οικονομική απόδοση. Οι αποστάσεις φύτευσης που προτείνουμε είναι 2Χ3 ή 2Χ2 ή 2Χ1,5 ή 2Χ1 και μας δίνουν 166 ή 250 ή 330 ή 500 δέντρα αντίστοιχα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό κάθε δέντρο παράγει 20 κιλά ξηρής μάζας ανά χρόνο. Η συγκομιδή γίνετε κάθε 2 ή 3 χρόνια ανάλογα με το σχέδιο φύτευσης. Μπορούμε να πάρουμε ως και 8 κύκλους συγκομιδής.

TEAM ENERGY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου